Mica Europă din Petrila

(textul face parte dintr-un proiect mai amplu pe care l-am coordonat prin 2006 la Clubul Copiilor din Petrila, si a fost publicat in cotidianul “Matinal”, în ianuarie 2008)

În decembrie 2006, pe când toată suflarea românească se pregătea să se bucure de intrarea în Uniunea Europeană mai ceva ca de majorarea pensiilor, un grup de copii din Petrila îşi dădeau cu părerea asupra acestui eveniment epocal pentru naţiune, dar nu oricum, ci într-un cadru organizat.Mai precis, la Clubul Copiilor şi Elevilor din Petrila, acolo unde, la ideea directorului Constantin Barbu, a funcţionat un cerc de jurnalism, la care cu bucurie am luat parte.Cum copiii au o percepţie cu totul specială asupra lumii, iar eu trebuia să-mi justific cumva salariul, am căzut de acord asupra faptului că primul număr al publicaţiei pe care ar fi trebuit s-o edităm, intitulată „Reporter junior”, să se ocupe de treaba asta. Până am strâns textele, până am machetat ziarul, a trecut ceva timp, a venit integrarea şi odată cu ea reparaţiile capitale la clădirea Clubului, aşa că proiectul nostru jurnalistic a căzut. Textele au rămas însă, şi îmi fac o datorie de onoare din a vă invita să vedeţi intrarea în Uniunea Europeană prin ochii copiilor din Petrila, care, în inocenţa lor, şi-au pus mari speranţe în evenimentul despre care vorbea toată lumea, deşi puţini ştiau ce-o să însemne. Eu unul n-am aflat nici acum, dar mi-ar plăcea să-mi văd foştii elevi, ca să-mi spună ce e cu Uniunea asta….

Europa. Vedere din 8 Martie.

În U.E. eu aş vrea să se elimine centralele de reciclare a plasticului fiind că poluează mediul. Eu cred că U.E. înseamnă că oamenii nu o să mai polueze mediul şi nu o să mai bea peste măsură, iarna să fie foarte multe utilaje ca să cureţe drumul de zăpadă şi să se facă cauciucuri de iarnă foarte bune încât să nu derapeze şi ca să-şi permită şi cei mai săraci oameni care au maşini. ( Mădălin Codreanu, VI C )

Când intrăm în Uniunea Europeană în primul rând aş vrea ca în oraşul Petrila parcurile să fie reparate. Eu aş vrea să se ia măsuri ca oamenii să nu mai arunce hârtii pe jos. Oraşele să fie mai ordonate. Şcolile să fie văruite, vopsite, să se schimbe băncile şi să se înlocuiască cu mobilier. Eu aş vrea ca la clasele din şcoli să fie vestiare, pe coridoarele şcolii să se pună camere de filmat şi directorii să ia măsuri să nu se mai bată copiii din şcoli. Şi aş vrea ca la şcoală să ne dea manuale noi. Aş vrea ca doctorii din spitale să fie foarte atenţi când fac injecţii şi vaccine.În cartierul 8 Martie să se facă un teren mare pentru toţi copiii din cartierul 8 Martie.În cartierul 8 Martie sunt numai gunoaie de aceea aşl dori când intrăm în Umiunea Europeană să nu mai fie aşa. ( Doina Cheian, VI C )

Când vom intra în Uniunea Europeană totul se va schimba. Toate electro casnicele se vor ieftini şi salariile se vor mări. Nu vor mai exista second handuri. Se vor da amenzi pentru ori ce furt. Eu cred că nu vor mai exista hoţi. Toate maşinile vor avea o singură culoare. Va exista trei zile weekend-uri. Se vor ţine multe spectacole. Se vor ţine toate sărbătorile printr-o paradă. Se vor pune neuane şi seara vor fi aprinse. Copiii premianţi din şcoli vor fi premiaţi în faţa tuturor oamenilor.

Eu stau în cartierul 8 Martie, care ar trebui schimbat tot.Eu dacă l-aş schimba aş face multe toalete publice, multe locuri verzi şi înflorite şi multe coşuri de gunoi, multe amenzi pentru încălcarea locurilor frumos amenajate. Sunt multe victime şi agresori în cartier şi ar trebui să se construiască o puşcărie şi spitale. Şi mulţi copii din această localitate este plină de traficanţi de droguri şi fumători. ( Adina Dogaru, VI C )

Când vom intra în Uniunea Europeană totul se va schimba în bine sau în rău. Noi sperăm că vor fi mai multe locuri de muncă şi salariile şi alocaţiile vor fi mai mari. Eu îmi doresc să fie condiţii mai bune în şcoli. La fermieri le vor trebui foarte multe maşinării de exemplu cei care au vite şi nu au maşini de muls nu vor putea vinde lapte în piaţă. Unii români au terenuri foarte mari şi nu le valorifică şi le vând unor cetăţeni din alte ţări, care le prelucrează şi au recolte foarte bogate. În familie dacă părinţii agresează copiii lor fără motiv şi va fi pârât va face trei luni de puşcărie iar dacă repetă ceea ce-a făcut va face 10 ani de puşcărie.

În localitatea noastră Petrila aproape peste tot sunt numai gunoaie pentru că oamenilor nu le pasă dacă localitatea lor este murdară sau curată. Eu aş vrea să ne adunăm toţi locuitorii Petrilei şi să facem curat peste tot.Primarul numai pune pe muncitori să facă zebrele şi să văruiască copaci doar când se apropie alegerile locale pentru alegerea primarului. Eu aş vrea să fie localitatea noastră mai curată pentru că vine oameni din alte oraşe sau ţări şi vede ce mizerabilă este localitatea noastră. ( Robert Bardan, VI C )

Uniunea Europeană reprezintă o organizaţie în care sunt mai multe ţări aderate. În aceste ţări care sunt aderate este ordine, curăţenie şi fără hoţi, fără accidente stupide, aceste ţări sunt corecte şi sigure. Vreau ca şcolile să fie mai sigure şi profesorii calificaţi. Alimentele vor fi mai sănătoase şi mai organice şi dacă se vor scumpi să se mărească şi salariile şi alocaţiile şi pensiile să fie mărite.

Mie sincer îmi place mult Petrila că este frumos decorat, cât de puţin curat şi are o comunitate unită. Ceea ce nu-mi place e că unii copii au un comportament agresiv, atacă alţi oameni, vorbesc urât şi nu învaţă, unele blocuri trebuie renovate şi vopsite. Copiii vagabonzi trebuie educaţi şi învăţaţi să se comporte ca ca oamenii normali.Trebuie să fie totuşi mai curat ca în alte ţări aderate la Uniunea Europeană, mai ales aş vrea ca şcolile din 8 Martie să fie mai îngrijite şi profesorii să fie calificaţi. Aş mai vrea ca în Petrila să fie un adăpost de animale, un supermarket şi o şcoală de corecţie. Odată cu intrarea României înUniunea Europeană, în Petrila totul se va schimba chiar dacă nu vrem. ( Roxana Georgiana Popescu, VI C )

Când vom intra în Uniunea Europeană toate lucrurile se vor schimba în bine. Oamenii de la conducerea Uniunii Europene ne vor mării alocaţiile şi salariile tuturor oamenilor care vor fi în Uniunea Europeană. Vom avea căldură în şcoală şi bănci şi scaune noi în special tabla. Se vor face mai multe tabere şi excursii în special iarna când este zăpadă mai multă. Animalele vor fi tratate mai bine şi nimeni nu va mai avea voie să le chinuie sau să le omoare. Toţi copiii vor avea unde să se schimbe şi nu va trebui să ne schimbăm pe rând, înainte fetele şi după aceea băieţii. Toţi copiii din şcoli vor învăţa mai bine şi nu vor mai lua note mici şi de patru. ( Florin Alexandru Staicu, VI C )

Europa (Ana Maria Ojog)

Statul Europa este un loc foarte bun pentru odihna oamenilor din oraşe sau ţări. Eu cred că este bine să ne unim cu Europa în anul 2007. Dar unii oameni se întreabă de ce este obligatoriu să ne unim cu Europa. Vă spunem noi :

Pentru că oraşul Petrila nu are mulţi locuitori şi au nevoie de statul Europa. Ei cred că nu au nevoie de ajutorul Europei sau de a se uni cu ea. Dar să spunem că oraşul nostru nu ar avea multe instituţii şi locuitorii oraşului nostru ar face lucruri neobişnuite, ar merge 4 – 5 metri pentru a găsi biserica sau altă instituţie.

Oamenii au crezut mereu că nu vor avea nevoie niciodată de ajutorul altor ţări sau oraşe. Dacă oamenii vor continua aşa, să fie atât de cruzi cu alţii, nu vor fi iubiţi de alţi oameni şi nici nu vor fi ajutaţi de alţii.

Dar unii oameni nu s-au învăţat minte nici până acum pentru a ştii cum să se comporte cu ceilalţi oameni din jurul lor. Deşi ziariştii au scris în ziare şi în reviste despre comportamentul lor în ele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s