Ana Blandiana

Asta e, ştiţi şi voi prea bine: campania electorală ucide dacă nu orice boare de vânt, atunci orice urmă de activităţi care să nu fie conexe unui partid sau candidat, aşa că am apelat din nou la arhive, şi am şters de praf o înregistrare-document. E vorba de memorabila vizită a poetei Ana Blandiana şi a istoricului Romulus Rusan la Petroşani, unde au poposit la invitaţia lui Gilbert Danciu, neobositul profesor care şi-a propus şi a reuşit să îi conecteze pe elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” la marea cultură.

Pare uşor desuet să vorbeşti despre litera­tură în aceste vremuri grele, şi cu toate acestea participanţii la colocviul „Pe albia poeziei: cursul vechi şi cursul nou”, organizat în octombrie la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, au avut onoarea de a vorbi despre poezie şi rostul ei cu un om de cultură despre care, dacă aş folosi un clişeu binecunoscut, aş zice că nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Ana Blandiana, căci despre ea e vorba, a premiat câştigătorii unui concurs de poezie pentru liceeni şi le-a spus câte ceva despre locul spre care tinde poezia într-o societate dominată de materialism. De poeta aceasta auzisem pe când i se rostea numele în şoaptă, la Europa Liberă, dar târziu am citit câte ceva despre aventurile motanului ei, care i-a pus Securitatea pe urme. Să pot sta de vorbă cu o asemenea personalitate – care, dincolo de viaţa litera­ră, s-a implicat activ în societatea civilă şi a pus bazele Memorialului Sighet, printre altele – a fost un adevărat privilegiu. Mai ales că aveam să aflu în cadrul unei întâlniri lipsite de formalităţi poveşti inedite despre cenzura din comunism ori despre luptele de Don Quijote ce au precedat înfiinţarea celebrului memorial.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s