Oile Domnului, păzite de ciobanul din Jieț

Dacă până acum ați folosit cuvântul cioban cu sens peiorativ, ca să admonestați pe mai știu eu cine, ați face bine să vă mai gândiți, pentru că Marcu Jura este cel mai bun exemplu al faptului că oamenii nu trebuie judecați fără să-i cunoști.

Ziariștii care au scris despre Marcu s-au grăbit să-l numească ciobanul filosof, asta pentru un plus de inedit, dar omul nostru e mai mult decât o sintagmă bună de agățat cititorii. Se trage dintr-o veche familie de momârlani cu carte – bunicul său, preot, și-a luat doctoratul la Strasbourg, iar tatăl său, tot slujitor al Domnului, e o personalitate a Văii Jiului –  și ereditatea asta pare să-i fi marcat destinul, dacă s-a întors la Jieț, după ce-a umblat prin școli înalte, ca să împlinească sufletul neamului său, așa cum zice în interviul pe care vă invit să-l vedeți.

Că ciobănitul e mai mult decât să păzești oile m-am convins din primele minute ale discuției cu Marcu – și tare aș fi vrut să mai stau cu el, dar oile trebuiau hrănite și n-avea timp de povești – iar istoria cu oile lui Dumnezeu, pe care n-o mai auzisem, e poate cea mai frumoasă motivație a acestei străvechi ocupații, pe care Domnul le-a încredințat-o personal oamenilor de aici.

Aș mai fi stat cu Marcu mult și bine, dar oile, pe care le-am întrerupt de la masă, parcă îmi ziceau să plec, să le las stăpânul în pace. Când am plecat, Bebito, unul dintre câinii de pe lângă stână,  m-a însoțit o bucată de drum, și privind în jur, la munți și la turme, n-am putut să nu mă gândesc că ciobanul pe care l-am cunoscut trăiește asemenea celor care păstoreau oile pe-aici cu veacuri în urmă – exceptând, desigur, laptopul și blogul –  și asta e, aș zice, una dintre marile bucurii pe care un om asemenea lui le poate avea.

Anunțuri

9 gânduri despre &8222;Oile Domnului, păzite de ciobanul din Jieț&8221;

 1. Felicitari pentru acuratete. Chiar v-ati dorit sa prezentati lucrurile asa cum sunt cu adevarat. Asta inseamna un reportaj care sa redea realitatea, v-ati pliat dupa interviu si n-ati „inflorit” dupa bunul plac. De multe ori mesajul transmis se pierde sub o masca gandita dupa tiparul reporterului.
  Sunt doua lucruri importante care ar trebui subliniate. O sa ma opresc sa le comentez. Sunt citate de pe blogul lui Marcu Jura.
  „Pamântu nu-i al nost, da noi sântem ai pamântului. Că pamântu ne-o facut oamini, şî pamântu ne-o facut on neam. Cân ne batem gioc de pamânt, ne batem gioc de mama noastă dintăi. Şî de toţ ahăia de l-o muncit şî aparat cu sânje şî sudoare. Şî de oasăle lor care să hodine te miri pe unie. Şî cân îl vindem, ne vindem parinţ şî moş stramoş.
  Făra pamânt, sântem ai nimarui.”
  „Să nu fie Căderea însăși neputința de a vedea că ne aflăm în Paradis?”

  • Mulțumesc pentru aprecieri! Am vrut să evit artificiile senzaționaliste – de genul unor inserturi cu laptopul între oi – pentru că nu mi se par esențiale. Mai important e ce zice omul ăsta, care merită toată admirația!

 2. Mulţumesc pentru mărţişor.Ce diferenţă:între cioban şi cioban, filozof şi filozof,între gura, glasul,tonul,inflexiunea Numelui rostit:.Să spun atât de clar, mai clar,BBB. Mulţumesc
  pentru mărţişor.Şiiii, felicitări pentru zestre. Cred în lada extensibilă.Iată obligaţia binefăcătoare….

 3. Fara sa-mi propun asta, am gasit articolul si filmuletul despre Marcu Dimitrie Jura, un material splendid despre si cu un OM pe care-l cunosc si admir. Cat despre Ana-Maria Gala Jura, o creatie cat se poate de reusita a iubirii unui „cioban/filozof” cu un cadru didactic apreciati deopotriva in colectivitate. Felicitari autorului si protagonistilor acestui material. Ma bucur ca ma aflu printre cunostintele apropiate ale familiei Jura din Jiet.

 4. Felicitari pentru tot ceea ce faci.SArbatori fericite tie si intregi tale familii.SI as vrea sa iti fac o vizita daca se poate.

 5. Am cautat din nou blogul acestui om, insa nu l-am gasit. A renuntat, oare, la el? Sau, poate, si-a schimbat pagina? Este bine? Poate vei mai scrie despre el, sa aflam si noi cum este. Oricum, toata admiratia pentru reportajul curat, sincer si valoros pe care ni l-ai oferit. S-ar spune ca omul acesta a ales calea cea dreapta spre Mecca lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s