un oraș, mai multe muzee

Oricât de mult ți-ar face să faci plajă la Alicante, nu există să nu prinzi o zi ploioasă ori în care n-ai chef de bălăceală, și-atunci muzeele din oraș sunt alegerea cea mai bună dacă vrei să vezi și altceva decât palmieri și vitrine de designeri. Dacă tot am ajuns pe-acolo, am fost în vizită (de documentare!) la niște așezăminte de felul ăsta, și ce m-a mirat de la început e numărul mare al locurilor destinate culturii, indiferent cum se numesc ele.

Cea mai tare chestie din seria culturală a fost, pentru mine cel puțin, vizita la MARQ, cum e botezat pe scurt muzeul lor de arheologie. S-a nimerit să dăm acolo peste prima expoziție organizată vreodată de celebrul Ermitaj în afara Federației Ruse, și vă închipuiți că am avut ce vedea. Am avut ocazia unică să admirăm „pe viu” măști funerare din aur realizate cu 500 de ani înaintea erei noastre, sculpturi în teracotă din perioada romană, oglinzi de jad din vremea Drumului Mătăsii ori icoane ale pelerinilor ruși, iar felul excelent în care au fost structurate exponatele și  explicațiile exhaustive ale ghidului nostru au făcut ca vizita noastră la muzeu – care poate părea pentru mulți o chestie banală – să fie o adevărată încântare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Altă chestie foarte tare la Alicante e fosta fabrică de țigări, veche din 1801, care a devenit un centru cultural de 10.000 de metri pătrați, și unde m-am gândit io că e mișto să fii artist, dacă ai la dispoziție asemenea condiții. Așa cred și artiștii lor, sunt convins, pentru că un asemenea loc cum e Las Cigarreras nu face decât să adune la un loc energia tinerilor care au ceva de spus în domeniul ăsta.

M-am luat cu vorba și uitam să vă spun despre ce mai e vorba în pozele de mai sus. Păi mai vedeți câteva fotografii de la muzeul Universității din Alicante, o construcție absolut superbă, cu săli una și una și cu niște instalații la intrare de ți-e mai mare dragul, dar și câteva cadre din muzeul unde sunt păstrați ninoții (habar n-am cum li se zice corect), niște statui în toată regula făcute din carton și ghips, care sunt incendiate în noaptea de Sfântul Ioan, afară de câteva pe care votul popular le salvează și le trimite la muzeu. V-aș fi arătat și câte ceva de la muzeul de artă modernă, pe care, împreună cu Andrei, ne-am propus zilnic să-l vizităm, dar n-a mai fost timp. Data viitoare…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s